Andrej Grozdanov

YMS tečaj:

Guitar Encounters

Školovanje:

Guitar Institute of Technology (GIT) pri Musicians Institute (MI) – Platinum diploma (highest honor)

Glazbena postignuća:

Andrej je u svojim ranim godinama pokazivao interes za glazbu i klavir koji je privatno učio tri godine, da bi kao teenager “otkrio” gitaru. Očaravali su ga zvuci instrumenta, pogotovo električne gitare koju ubrzo počinje svirati. U 20. godini prolazi audiciju na jednoj od najvećih škola za suvremenu glazbu “Guitar Institute of Technology (GIT), Musicians Institute (MI)” tada smještenoj u Londonu. Na tom institutu Andrej je diplomirao sa “Platinum diploma”.

Osim što je škola iznjedrila puno dobrih glazbenika (Jennifer Batten, Keb’ Mo, Red Hot Chilli Peppers, Paul Gilbert…), Andrej je imao priliku učiti kod najboljih. Mentor za gitaru mu je bio  engleski virtuoz gitare Pete Langman, dugogodišnji kolumnist magazina Guitar Player, dok su ostali učitelji bili: John Abercrombie, Frank Gambale, Michael Angelo, Hugh Burns (George Michael), zatim Pierre Bensusan i Eric Roche. Osim gitarista, Andrej je imao veliku čast da je ritam učio od Bernarda Purdiea i Thomasa Langa, velikih svjetskih bubnjara. Nakon što se vratio u Hrvatsku, Andrej upisuje studij Teologije i Filozofije, i 2003. godine stječe naziv Diplomirani teolog.

Kao gitarist suvremene kršćanske glazbe snimio je preko 200 pjesama koje se nalaze na albumima što u izvedbama uživo što na studijskim snimkama te je sa svojim internacionalnim iskustvom omogućio razvoj toga žanra u Hrvatskoj i time po mnogima ostavio nezaobilazan pečat kao jedan od istinskih pionira. Njegova publika seže od intimnih akustičnih koncerata pred 20-30 ljudi do punog benda i stadionskih 25-30.000 ljudi. Vrlo velika je vjerojatnost da je upravo Andrej odsvirao gitarističke dionice na skladbama koje Vam se sviđaju, a dolaze iz domene suvremene kršćanske glazbe.

Andrej je često surađivao s Grammy dobitnicima CCM žanra kao što su Hillsong, Matt Redman, Delirious?, Michael W. Smith, London Community Gospel Choir i mnogim drugima, a na svom zadnjem albumu svirao je s Philom Keaggyem, Vlatkom Stefanovskim, Martinom Morom i Johnom Stowellom, velikim gitaristima različitih stilova i pozadina.

Snimio je preko 300 pjesama, četiri je puta nominiran za prestižnu nagradu Porin, te jednom osvojio.