Olja Dešić

Skladatelj i aranžer, pjevač, multiinstrumentalist i producent.

YMS TEČAJ:

El. Bass, Class Vocals

STUDIO MARATON TEČAJ:

Teorija Kreativnosti

ŠKOLOVANJE:

Od klasične naobrazbe završio je srednju glazbenu školu “I. Matetić Ronjgov” u Rijeci, teoretsko pedagoški smjer. U sklopu cjeloživotne edukacije dovršava master certifikat “Orchestration for Film and TV) na Berklee Online (Boston, MA) te se profilirao se kao jedan od najtraženijih aranžera i orkestratora te surađuje s većinom simfonijskih, puhaćih, big band i drugim orkestrima u Hrvatskoj.

GLAZBENA POSTIGNUĆA:

Aktivan je u glazbi od trinaeste godine (Putokazi, grupa “Put”). Intenzivno se bavi skladanjem, aranžiranjem i glazbenom produkcijom, pedagoškim radom i organizacijom, a dugi niz godina svira u grupi Neno Belan i Fiumens i vodi Olja’zz Band te je producent raznih umjetnika i projekata.

Umjetnički voditelj Umjetničke organizacije Studio Maraton, predsjednik udruge Maraton i profesionalni samostalni umjetnik.

Višestruki dobitnik nagrade Porin, a 2012. nominiran je u šest kategorija za diskografsku nagradu PORIN od kojih je osvojio tri, 2013. Neno Belan i Fiumens osvojili su dva PORINA (najbolja kompilacija i pjesma godine). 2014. osvaja PORIN za Najbolji album za djecu (Elena Tomeček).

Idejni je začetnik i umjetnički ravnatelj međunarodnih vokalnih susreta “Vocal Marathon” u Rijeci.

  1. nominiran je za najbolji zabavni album za koncertni album “Doris u Lisinskom”. Osvaja više nagrada na aranžiranje na raznim festivalima.
  2. nominiran je u kategoriji Album za djecu za albume Marka Tolje & Čička Muzička te Klinaca s Ribnjaka.

2017, osniva “Beatles Revival Orchestra” kao aranžer, producent i dirigent.

  1. osniva River Big Band u Rijeci. 
  2. godine s pjesmom Mali dio neba za Miu Negovetić osvaja nagrade u Šibeniku, a za pjesmu “Zaplesale su sjene” koju je napisao za Marka Tolju osvaja nagrade u Splitu. S oba umjetnika surađuje u njihovim produkcijama i karijerama. 

Putuje u Pensilvaniju (Lancaster) gdje aranžira i dirigira za King Street Big band. 

  1. osvaja PORIN za najbolji pop folk album, Klapa Luka – Zbog ljubavi.

Piše glazbu za različite sastave, a u području višeglasne vokalne glazbe s kojom započinje vrlo rano već s 13 godina kao član “Putokaza” i, kasnije grupe “Put”  od tad do danas autor je brojnih vokalnih aranžmana za male i velike vokalne sastave različitih stilova.
2018. snima glazbu za dokumentarne filmove u američko-hrvatskoj koprodukciji, te kao aranžer, orkestrator i glazbeni producent snima istu sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Alana Bjelinskog. 

2000 – 2018. godine mjuzikl “Hakove prometne pustolovine” u kojem je autor glazbe, na tekst Mladena Kušeca i scenografiju Voje Radoičića izvodi se diljem Hrvatske te ga je vidjelo već 25.000 djece. 

2009 – 2019. višegodišnji je vokalni i instrumentalni trener te glazbeni producent više gledanih TV show-ova: Hrvatska traži zvijezdu (RTL), Do posljednjeg zbora (HTV), Supertalent (Nova TV), Voice (Hrt)

  1. godine angažiran je kao orkestrator mjuzikla “Bambina” u HNK Split na glazbu Nene Belana, tekst Ane Tonković Dolenčić i u režiji Krešimira Dolenčića. 

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i redovni član Hrvatskog društva skladatelja.