Tonči Trinajstić

YMS tečaj:

PMC Saxophone 

Školovanje:

Srednja glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, Muzička akademija u Zagrebu (akademski muzičar klarinetist, profesor klarineta), Visoka glazbena škola Conservatorio della Svizzera Italiana u Luganu (magistar klarineta)

Glazbena postignuća:

Tonči svoja prva glazbena iskustva stječe još u vrijeme osnovnoškolskih dana učeći od prof. Emila Leidl. Zahvaljujući brzom napretku kroz kratko vrijeme postaje član Puhačkog orkestra Lovran. Za vrijeme pohađanja srednje škole aktivno se bavio glazbom nastupajući na mnogim koncertima u Rijeci i okolici koji su mu omogućili glazbeno sazrijevanje i potrebno iskustvo javnog nastupa. Tijekom služenja vojnog roka bio je član Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske u Zagrebu. Od rujna 2008. godine radi u ustanovi odgoja i obrazovanja pod okriljem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u Umjetničkoj školi Matka Brajše Rašana u Labinu. Svoje funkcije obnaša na zaduženjima profesora klarineta i saksofona u Labinu i u Područnom odjelu Lovran. Od siječnja do lipnja 2014. godine obnašao je funkcije profesora klarineta i saksofona i u Osnovnoj glazbenoj školi Ive Tijardovića u Delnicama i Područnom odjelu Fužine. 

Kao srednjoškolac nastupao je s riječkim Big band orkestrom pod ravnanjem prof. Josipa Vuka i prof. Josipa Forembachera. Vrijeme studiranja proveo je u usavršavanju na stručnim seminarima od kojih posebno ističe seminare dvojice eminentnih svjetki poznatih imena među klarinetistima, Walter Boeykins i Guy Deplus. Često je bio uključen u rad Simfonijskog orkestra riječkog kazališta Ivana pl. Zajca te su se povremeni angažmani kao dio vanjske suradnje zadržali i do današnjih dana. U tim se angažmanima za projektne potrebe kazališta ostvario svirajući klarinet, ali i sopran, alt i tenor saksofone koje redovito i aktivno koristi u svom glazbenom radu.

Radeći na reputaciji ustanova koje prezentira te osobno tražeći načine da se iskaže kao pedagog, bio je profesor i mentor mnogobrojnim učenicima različitog uzrasta koje je doveo do velikih priznanja i redovitih osvajanja prvih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Bio je član OKA – Opatijskog komornog orkestra pod ravnanjem maestra Damira Smerdel te umjetnički voditelj Limene glazbe “Marinići”.

Dobitnik je nagrade Status za najboljeg instrumentalista puhača u 2012. godini.

Kroz mnoge glazbene pravce kojima se bavio svirajući saksofon, surađivao je s mnogim velikim imenima hrvatske glazbene scene kao i inozemne. Posebno ističe suradnju s bendom ¨Hladno pivo¨, kao i s umjetnikom, jazz interpretatorom, free style raperom i beatboxerom Andy Ninvalle iz Nizozemske/Gvajane kao i započetu suradnju s Candy Dulfer, jednom od najpoznatijih saksofonistica u svijetu.